Mar

Het kennismaken en aftasten voorlopig achter de rug begint mijn tweede dag met een vergadering op straat in een aandachtswijk, concreet de Knijtijzerwijk vlakbij. Op het eerste gezicht een mooie groene wijk met goed onderhouden panden.
De vergadergroep bestaat alleen uit ‘echte kerels’ van groenbeheer, zwerfvuil afdeling, e.a. experts, die gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor het beheer van de openbare ruimte: een afdelingsleider van woningcorporatie Rochdale, de eigenaar van de gebouwen, wijkagent Patrick, Mohamed en ik als ‘stagiair’, die probeert alles goed te volgen en vast te leggen.

Zeer interessant zijn de verschillende perspectieven op een en dezelfde plek, wat ik eerder heb mogen meemaken met …punt, een temporaire artistieke herinrichting van een braakliggend terrein aan het Dijkgraafplein in Osdorp. (zie mijn website). Er wordt op het eerste gezicht veel afval op straat, rattenoverlast en gebrekkig onderhoud van het groen vastgesteld. Als positief wordt de aanleg van moestuintjes ervaren, die van de bewoners onderhouden worden. Ik leer, dat bosschages slecht zijn, want zij geven ratten dekking en zwerfvuil kan niet goed geprikt worden. Men overweegt, om in plaats van echt gras, kunstgras onderhoudsvrij rond de vuilniscontainers te plaatsen. Daarbij worden wij stiekem achtervolgd door jongens op fietsen, die foto’s van ons maken en nerveus bellen met hun achterban… Of slaat mijn fantasie op hol?
De volgende stap om de leefbaarheid van de Knijtijzerbuurt te verbeteren is een vervolg van deze ronde met een diepteanalyse, om bijvoorbeeld armoede bij de bewoners en jeugdcriminaliteit gemeenschappelijk aan te pakken. Mohamed stelt vast, dat de problemen achter de deuren meestal groter zijn als voor de deur. Maar hoe bereik je de mensen en hoe krijg je de nodige en duurzame verandering voor elkaar, om de leefbaarheid voelbaar te verbeteren? Helaas, nog is het team niet compleet, de groenafdeling haakt af en handhaving kwam niet opdagen.

 

Close