Sep
DE PRAKTIKANT #08

Terwijl het einde van mijn eerste stageperiode al in zicht is, breng ik een bezoek aan de nieuwe broedplaats in het voormalige Slotervaart Ziekenhuis. Daar ontmoet ik Mohamed Mahdi, een sociaal-culturele ondernemer, bekend van de “multifunctionele ontmoetingsplek” Casa Sofia in Nieuw-West, dat nu in het oude ziekenhuis een nieuwe locatie krijgt. We kunnen het meteen goed met elkaar vinden en hij wil me heel graag als stagiair verwelkomen. Terwijl wij praten over het café en de activiteiten van Casa Sofia, ontstaat het idee om een aantal minibibliotheken voor de openbare pleinen in Nieuw-West te ontwerpen. Dat zou voor Mohamed mooi aansluiten bij zijn liefde voor de (Arabische) literatuur en zijn eerdere inspanningen om een buurtbibliotheek op te richten. Ik committeer me onmiddellijk om een aantal mini-bibliotheken te ontwerpen, te bouwen en te plaatsen, onder anderen op mijn geliefde August Allebéplein. Wij fietsen een rondje door Nieuw-West op zoek naar geschikte locaties: het Allebéplein, Delflandplein, Sierplein, Belgiéplein en het “Beerplein”. Qua vormgeving zouden de minibiebs de architectuur van de pleingebouwen in maquettevorm kunnen weerspiegelen, incl. de bijzondere vormgeving van het Slotervaart Ziekenhuis. Ik ben van plan om de uitvoering van de objecten in samenwerking met de ROC-houtwerkplaats te realiseren. In het verleden heb ik al met de ROC-metaalwerkplaats op het Dijkgraafplein in Osdorp samengewerkt. Dat was een hele goede ervaring. Ik ga nu aan de eerste ontwerpen werken, terwijl Mohamed het vergunningstraject opstart.

Foto: Holger Nickisch, Mohamed op een mogelijke plek van een minibieb op het AAplein.

 

 

Close